Το πρόγραμμα εντάσσεται στη θεματολογία σχετικά με το τοπικό φυσικό περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα, την Αγροτική ανάπτυξη, τον οικολογικό τουρισμό, τις Περιβαλλοντικές δράσεις και την περιβαλλοντική συνείδηση. Οι στόχοι του προγράμματος είναι να έρθουν σε επαφή οι μαθητές με τα τοπικά προϊόντα, να αφυπνιστούν πάνω στον κίνδυνο που ελλοχεύει τόσο εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος όσο και του σύγχρονου τρόπου ζωής σχετικά με τα προϊόντα του τόπου τους και να αναγνωρίσουν στοιχεία της φύσης και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της ορεινής Ηλείας και να καλλιεργήσουν νέες ιδέες για την επιβίωση και ανάπτυξη των τοπικών προϊόντων τους. Η μεθοδολογία υλοποίησης είναι η βιωματική προσέγγιση / μέθοδος Project, η μελέτη πεδίου / υπαίθρια εκπαίδευση και η διαθεματικότητα. Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα διαχυθούν με την παρουσίαση τους με αξιοποίηση των εργαλείων ΤΠΕ π.χ. παραγωγή βίντεο, κινούμενη εικόνα, ψηφιακή τέχνη, και την ανάρτησή τους μέσα από το blog του σχολείου.

Συμμετέχοντες μαθητές/τριες της Β’ Λυκείου:

  1. Αναστοπούλου Μαρία
  2. Βουτσιώτης Κωνσταντίνος
  3. Γάζου Κωνσταντίνα-Ραφαέλα
  4. Γάζου Σταυρούλα
  5. Γιαννακόπουλος Νικόλαος
  6. Γκούτρα Κυριακή
  7. Δημακοπούλου Βασιλική
  8. Θομολλάρι Σοτίρος
  9. Λινάρδος Διονύσιος
  10. Μαρκοπούλου Θεώνη
  11. Νικολόπουλος Αθανάσιος
  12. Παπαγιάννης Κωνσταντίνος
  13. Παπούλια Χριστίνα
  14. Τσαπάρα Ιωάννα

Συντονιστής εκπ/κός: Καρκούλιας Βασίλειος (ΠΕ04.01, Φυσικός, Ph.D)

Συμμετέχοντες εκπ/κοί: Γεωργάκης Θεοφύλακτος (ΠΕ86)

                                               Νιώτης Άγγελος (ΠΕ03)

Διδακτική επίσκεψη στο Οινοποιείο <<ΟΛΥΜΠΙΑ ΓΗ>> στο Κτήμα Λιαρομάτη Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές της β΄ λυκείου του σχολείου μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα τα προϊόντα του τόπου τους. Οι μαθητές αφού ξεναγήθηκαν στους αμπελώνες και στο οινοποιείο που βρίσκεται στην περιοχή Κοσκινά της Αρχαίας Ολυμπίας ενημερώθηκαν και επιμορφώθηκαν από τους υπεύθυνους του οινοποιείου για την αμπελοκαλλιέργεια στο τόπο τους, για την ιδιαίτερη φροντίδα που χρειάζεται το αμπέλι και τα μικρά μυστικά που θα το κάνουν να ξεχωρίσει. Στην συνέχεια έμαθαν για την διαδικασία της οινοποίησης και όλα τα στάδια που περνάει το σταφύλι από τον τρύγο μέχρι και το τελικό προϊόν, το κρασί. Επίσης ενημερώθηκαν για τις ποικιλίες αμπελιών που καλλιεργούνται, για τις συνθήκες που χρειάζεται η καλλιέργεια για να ευδοκιμήσει, και οι διεργασίες που γίνονται κατά την διάρκεια όλου του έτους όπως το κλάδεμα, το λίπασμα, η αντιμετώπιση των ασθενειών καθώς και πως το κλίμα και οι αλλαγές του, επηρεάζει τόσο την καλλιέργεια όσο και το κρασί. Η επίσκεψη αποτυπώθηκε μέσα από εικόνες, βίντεο και την συμπλήρωση ερωτηματολογίου. 

Διδακτική επίσκεψη στα ελαιοτριβεία της περιοχής, του κ. Σπηλιόπουλου και του κ. Βουτσιώτη Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές του σχολείου μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα τα προϊόντα του τόπου τους. Αφού ξεναγήθηκαν στον χώρο των ελαιοτριβείων, ήλθαν σε επαφή τόσο με παραγωγούς όσο και με τους ιδιοκτήτες, όπου και ενημερώθηκαν για τα θέματα της ελιάς και του ελαιολάδου στο τόπο τους. Έμαθαν την διαδικασία της συγκομιδής της ελιάς, και όλα τα στάδια επεξεργασίας του καρπού στο ελαιοτριβείο μέχρι το τελικό προϊόν, το ελαιόλαδο. Επίσης έμαθαν τους τύπους της ελιάς που βγάζουν το καλύτερο λάδι, τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που του προσδίδουν ιδιαίτερη γεύση και άρωμα και πως το κλίμα επηρεάζει την ελιά και το ελαιόλαδο όπως είναι η θερμοκρασία, το υψόμετρο, οι βροχές, οι άνεμοι και το έδαφος. Η επίσκεψη αποτυπώθηκε μέσα από εικόνες, βίντεο και συμπλήρωση ερωτηματολογίου. 

Επίσκεψη σε Μελισσοκομικό παραγωγό Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές του σχολείου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα τα προϊόντα του τόπου τους. Οι μαθητές με την επίσκεψή τους αυτή έμαθαν για την μελισσοκομία και τα προϊόντα της, την αντιμετώπιση των ασθενειών που παρουσιάζονται, την ιδιαίτερη φροντίδα της κυψέλης αλλά και των μελισσών κατά την διάρκεια του έτους. Ενημερώθηκαν για το πώς το κλίμα και οι αλλαγές του επηρεάζει τις μέλισσες και την απόδοσή τους, καθώς και ότι το δρυοδάσος της Φολόης δίνει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα στο μέλι. Διαπίστωσαν ότι το δάσος χρειάζεται την μελισσοκομία και η μελισσοκομία το δάσος. Ανακάλυψαν όλη την διαδικασία παραγωγής του μελιού από την κυψέλη μέχρι το βάζο. Η επίσκεψη αποτυπώθηκε μέσα από εικόνες και ερωτηματολόγιο.