«Το πείραμα του αιώνα στο σχολικό εργαστήριο».

Στο Λύκειο μας πραγματοποιήθηκε στις 4-4-2012 ημερίδα για την παρουσίαση του προγράμματος «Το πείραμα του αιώνα στο σχολικό εργαστήριο» στα πλαίσια της επίσκεψης των Λυκείων Λάλα και Πελοπίου στις εγκαταστάσεις του CERN  στην Ελβετία.

Τους καλεσμένους καλωσόρισαν οι Διευθυντές των Λυκείων Δάβου Ευγενία και Μπίρμπας Γιώργος  

Την ημερίδα άνοιξε ο κ. Σοφοκλής Σωτηρίου, Υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό "Ελληνογερμανική Αγωγή", με θέμα «Η υπο-ατομική περιπέτεια»: Εκπαιδευτικά σενάρια για τα σχολεία.
Η Εισήγηση της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρ. Κουρκουμέλη, υπεύθυνης  του Ευρωπαϊκού Προγράμματος  PATHWAY είχε ως θέμα «Κυνηγώντας το σωματίδιο Higgs (Higgs boson)»: Διαδραστικά εργαλεία ανάλυσης δεδομένων από τον ανιχνευτή ATLAS. Χρήση των εργαλείων από τους μαθητές.
Στο τρίτο μέρος της ημερίδας, έγινε  ένα master-class   σε 50 μαθητές των  δύο σχολείων στο εργαστήριο πληροφορικής, το οποίο είχε προετοιμαστεί κατάλληλα από τον καθηγητή πληροφορικής του Γενικού Λυκείου Λάλα, Τασίκα Αλέξανδρο.  Οι μαθητές με την καθοδήγηση του κ. Βουράκη Στέλιου, του πανεπιστημίου Αθηνών και την  βοήθεια  των καθηγητών φυσικής των δύο Λυκείων, Θεοδωροπούλου Μαρίας και Χιωτέλλη Ιωάννη, έκαναν εφαρμογή του λογισμικού HYPATIA στη σχολική τάξη. Μάλιστα δύο μαθητές, ένας από κάθε Λύκειο, που είχαν τις καλλίτερες μετρήσεις, θα φιλοξενηθούν για μια εβδομάδα στο θερινό  σχολείο της Ελληνογερμανικής σχολής στη Ζάκυνθο.Το τελευταίο μέρος ήταν πραγματικά μια ξεχωριστή εμπειρία για τους συμμετέχοντες καθώς περιελάμβανε μια εικονική επίσκεψη στο πείραμα ΑΤΛΑΣ στο CERN.  Έγινε ξενάγηση στο χώρο του ερευνητικού κέντρου από δύο επιστήμονες  και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν ερωτήματα - απορίες  για το πείραμα του αιώνα στoυς S. Goldfarb, του Πανεπιστήμιου Michigan και την Σοφία Χουρίδου, διδάκτορα της σωματιδιακής φυσικής και επιστημονική συνεργάτιδα  του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσίαση του προγράμματος του CERN έγινε για πρώτη φορά πανελλαδικά σε χώρο σχολείου. Είναι η ένατη παρόμοια δραστηριότητα που γίνεται τα τελευταία επτά χρόνια στους χώρους του Λυκείου μας το οποίο εκμεταλλευόμενο τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του, έχει συνδεθεί εικονικά-διαδραστικά με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με το Πλανητάριο, με την διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, με το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης καθώς και με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα.


Τo webcast της εικονικής επίσκεψης στο CERN είχαν την δυνατότητα να την παρακολουθήσουν οι μαθητές δευτεροβάθμιας της Ηλείας, σε ειδικό link  που είχε σταλεί σε όλα τα σχολεία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Διευθυντής Δ.Ε. ν. Ηλείας κ. Βένδρας Γεώργιος. ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεωργακόπουλος Γεώργιος, η σύμβουλος Φυσικών ν. Ηλείας κα. Σκλαβενίτη , ο υπεύθυνος του Ε.Κ.Φ.Ε. Ηλείας κ. Καλογήρου Ηλίας και καθηγητές ΠΕ04 από γειτονικά σχολεία.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ζητήθηκαν και οι εντυπώσεις κάποιων συμμετεχόντων μαθητών, τις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε στο ακόλουθο video μικρής διάρκειας:O κ. Σοφοκλής Σωτηρίου

O κ. Σοφοκλής Σωτηρίου

Διάλεξη για τα υπο-ατομικά σωματίδια

Διάλεξη για τα υπο-ατομικά σωματίδια

Η καθηγήτρια κα Κουρκουμέλη

Η καθηγήτρια κα Κουρκουμέλη

παρουσιάζοντας το πρόγραμμα

παρουσιάζοντας το πρόγραμμα

lab new1
lab new2
lab new3
lab new4
lab new5
lab new6
lab new7
lab new8
lab new9
lab new10
lab new11
100_2482 new
100_2483 new
100_2484 new
IMG_1205
οι δύο επιστήμονες
Image00005
Image00006
Image00007
Image00013
Image00014
Image00015
Image00016
Image00004