ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ———————————––Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΓΛΩΣΣΑ.

———————————-9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2023————————————-

Στις 9 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο,η Ελλάδα γιορτάζει τη παγκοσμιότητα της ελληνικής γλώσσας. Η ημερομηνία αποτελεί, επίσης, επέτειο από τον θάνατο του Διονύσιου Σολωμού, του εθνικού μας  ποιητή και δημιουργό του Ελληνικού εθνικού ύμνου. Για τον εορτασμό της πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Τιμώντας λοιπόν και εμείς την ιδιαίτερη αυτή ημέρα πραγματοποιήσαμε μια ξεχωριστή εκδήλωση στο σχολείο μας, με επίκεντρο ελληνικά λογοτεχνικά έργα και ποιήματα- που διδάσκονται σήμερα στα σχολεία μας- και έχουν αποτυπωθεί κινηματογραφικά αλλά και ποιήματα που έχουν μελοποιηθεί. Πολλά και αξιόλογα λοιπόν έργα ΄΄παρέλασαν΄΄ μπροστά στα μάτια των μαθητών μας πλημμυρίζοντας τους με χαμόγελα, δάκρυα αλλά και προβληματισμό, ανάλογα με το περιεχόμενο και το μήνυμα κάθε έργου.

Ο Ν. Καζαντζάκης  με την ΄΄Αναφορά στον Γκρέκο΄΄ και τον ΄΄Αλέξη Ζορμπά΄΄, ο Μ. Χατζιδάκις με τον πασίγνωστο, πάντα επίκαιρο και διαχρονικό του ΄΄Κεμάλ΄΄, ο ΄΄Ερωτόκριτος΄΄ του Β. Κορνάρου, ο Ν. Καββαδίας,  με τα θαλασσινά του ποιητικά  ταξίδια και το ΄΄MAL DU DEPART΄΄ , η ΄΄Μπαλάντα του Κυρ- Μέντιου΄΄ του Κ. Βάρναλη και οι ΄΄Μοιραίοι΄΄ και πληθώρα έργων άλλων Ελλήνων δημιουργών εμπλούτισαν το ειδικό αυτό αφιέρωμά μας στην ελληνική γλώσσα μέσα από την ποίηση και την λογοτεχνία.

Ακολούθησε …

Ένα ενδιαφέρον μήνυμα που στέλνει η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου.

“Γιατί μοιάζουμε; Τι κοινό έχουμε όλοι εμείς οι Έλληνες; Τι είναι αυτό που μας συνδέει; Η γλώσσα μάς συνδέει. Η γλώσσα είναι η φλέβα που μας ενώνει όλους. Κι όπως το αίμα στις φλέβες μας, η γλώσσα τρέχει κι ενώνει τους παλιούς καιρούς και τους νέους. Με τη γλώσσα μας επικοινωνούμε αλλά και τραγουδάμε, γράφουμε λογοτεχνία, ποίηση, κάνουμε θέατρο.

Κι όπως εμείς, έτσι και η γλώσσα εξελίσσεται, αναπνέει, ξεχνάει, θυμάται κι ονειρεύεται και πλάθει νέες λέξεις για νέες ανάγκες, για νέες εμπειρίες. Και πολλές φορές οι νέες λέξεις φέρνουν νέες σκέψεις. Χωρίς τη γλώσσα πώς να μιλήσεις για τις ιδέες σου, πώς να πολεμήσεις γι’ αυτά που πιστεύεις;

Χωρίς τις λέξεις, οι σκέψεις φυλακίζονται. Χωρίς τις λέξεις, η αγάπη τραυματίζεται. Χωρίς τις λέξεις, τα όνειρα μαραίνονται. Η γλώσσα είναι ιδέες, εικόνες, πάθη, συναισθήματα. Όσο γνωρίζω τη γλώσσα μου, τόσο μεγαλώνει ο κόσμος. Κι όσο πιο βαθιά στον χρόνο πάνε οι ρίζες μιας γλώσσας, τόσο πιο δυνατή είναι να εκφραστεί, να διεκδικήσει, να αναρωτηθεί και να παλέψει μέχρι να χορέψει, να κάνει τραγούδι τον καημό και ποίηση τα καθημερινά.   

Η εκδήλωσή μας έριξε αυλαία με ένα ολιγόλεπτο βίντεο με αναφορές στην γλώσσα μας από κορυφαίους ποιητές μας, όπως ο Οδ. Ελύτης, ο Τίτος Πατρίκιος ,ο Μ. Αναγνωστάκης, η Κική Δημουλά ,η Κ. Αγγελάκη Ρουκ και άλλοι.

 

Ήταν μια ξεχωριστή εκδήλωση για μια πραγματικά ξεχωριστή ημέρα!!!