Συμμετοχή του ΓΕ.Λ ΛΑΛΑ στο

τριήμερο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ:
«ΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΜΙΛΗΣΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ»
του Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Πατρών
27-29 Απριλίου 2023

στο οποίο συμμετείχαν 82 σχολεία

 

Παρουσίαση εργασίας με τίτλο:

«Ελευθέριος  Κ. Βαρουξής. Ο εκδότης της  β΄ αρχαιότερης καθημερινής εν Ελλάδι Εφημερίδας
«Πατρίς» της Ηλείας»

 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δάβου Ευγενίας (Φιλόλογος Med 2, Διευθύντρια ΓΕ.Λ Λάλα)

Συμμετείχαν οι μαθήτριες/τες

Αγριδιώτη Κωνσταντίνα,  Βουρλούμη Νικολία, Καρκούλια Παναγιώτα Μπότσα Μαρία,
Παπούλιας Νίκος.

Στην ανάγνωση κατά την παρουσίαση: Βουρλούμη Νικολία, Θομολλάρι Ραφαέλα,  Καρκούλια Παναγιώτα, Μαρκοπούλου Βασιλική

Κατά την τριακονταετία 1867-1902 οι περίπου 20 εφημερίδες που κυκλοφόρησαν στην Ηλεία ήταν εβδομαδιαίες, (εκτός από ορισμένες οι οποίες εκδίδονταν δις ή τρις εντός της εβδομάδος) και είχαν  βραχύ  εκδοτικό βίο.

Το 1902 κυκλοφορεί η ημερήσια εφημερίδα «Πατρίς» με εκδότη τον Λεωνίδα Βαρουξή, ο οποίος επιστρέφει στον Πύργο με το μικρό πιεστήριο που του χαρίζει ο πατριάρχης της δημοσιογραφίας Βλάσης Γαβριηλίδης, εκδότης της μεγάλης έγκριτης Αθηναϊκής εφημερίδας «Ακρόπολη», στην οποία έως τότε δούλευε ως δημοσιογράφος.

Ο ανήσυχος και δραστήριος νέος με τις αδιαπραγμάτευτες δημοσιογραφικές αρχές έρχεται στην Ηλεία αποφασισμένος να πραγματοποιήσει ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο εγχείρημα, την έκδοση μιας ημερήσιας εφημερίδας, προκειμένου να προβάλει τα προβλήματα του τόπου του, να υποστηρίξει και να προωθήσει τα συμφέροντά των συμπατριωτών του και να παρουσιάσει την κοινωνική και πνευματική ζωή της περιοχής.

Η παρούσα εργασία περιλαμβάνει μία σύντομη παρουσίαση στοιχείων από τη ζωή του εκδότη της β’ αρχαιότερης καθημερινής εφημερίδας στην  Ελλάδα κατά τον 20 αιώνα, καθώς και επιλεγμένων  τοπικών γεγονότων – σταθμών που κάλυψε η εφημερίδα.

Αποδελτιώσαμε μεγάλο αριθμό φύλων της εφημερίδας, αλλά επιλέξαμε να παρουσιασθούν  δημοσιεύσεις με σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στον τόπο  μας την Ηλεία, κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, καθώς μας ταξιδεύουν στον χρόνο.

 

 

 

Ελευθέριος-Βαρουξής-εφ.-Πατρίς-Πύργου