Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας παρουσίαση για την ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών.

Η υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Ιωάννου Σοφία Θεολόγος μίλησε στους μαθητές για το παιδαγωγικό έργο των Τριών Ιεραρχών. Τους ανέφερε ότι οι Τρεις Ιεράρχες υπήρξαν ολοκληρωμένες προσωπικότητες και διακρίθηκαν για τη θεολογική τους συγκρότηση αλλά και για την ευρύτερη επιστημονική τους κατάρτιση. Στάθηκαν δυναμικά  και με ανοικτότητα πνεύματος απέναντι στα κοινωνικά φαινόμενα της εποχής τους και άσκησαν κριτική απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας.

΄Ανθρωποι με διευρυμένους πνευματικούς ορίζοντες, οι Τρεις Ιεράρχες ανέσυραν από την αμφισβήτηση την αρχαία ελληνική παιδεία και τόνισαν επανειλημμένα τον θησαυρό που έκρυβαν τα συγγράμματα της κλασσικής εποχής. Η  πόλη των Αθηνών, το κέντρο σπουδής του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, ήταν για τους Μεγάλους αυτούς Πατέρες η «Χρυσή Αθήνα των Γραμμάτων».

Τα βασικά στοιχεία της αληθινής παιδείας για τους Τρεις Ιεράρχες είναι: η αγάπη, η ελευθερία και ο σεβασμός του ανθρώπινου προσώπου. Και οι τρεις τονίζουν πως η σχέση παιδαγωγού μαθητή είναι μια σχέση ελευθερίας και δημιουργίας. Ο διάλογος είναι το καλύτερο μέσο για να επιτευχθεί ο σκοπός της αγωγής. Η εξουσιαστικότητα και ο δογματισμός όχι μόνο δείχνουν έλλειψη αγάπης, αλλά και δε φέρνουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.