Την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024 στο πλαίσιο της «Ημέρας κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού»  η οποία καθιερώθηκε πανελληνίως από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος την 6η Μαρτίου, ύστερα από πρόσκληση του εκπαιδευτικού Μπιδέρη Αντώνη ΠΕ03, έγινε ενημέρωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών του σχολείου μας από την η κ. Παπαδοπούλου Νατάσα Επισκέπτρια Υγείας του Κέντρου Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας  με θέμα «Ο εκφοβισμός στον φυσικό και διαδικτυακό χώρο»

Η κ Παπαδοπούλου εξήγησε στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ότι :

-Ο εκφοβισμός αποτελεί ένα ευρύ φαινόμενο παιδικής ή και νεανικής αντικοινωνικής συμπεριφοράς που εντοπίζεται σε πολλές κοινωνίες και ομάδες ανθρώπων, ανεξάρτητα από το κοινωνικό, οικονομικό, επαγγελματικό και εκπαιδευτικό τους επίπεδο (και συχνά δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμος.

-Ο εκφοβισμός μπορεί να πάρει διάφορες μορφές όπως:

  • Σωματικός: άσκηση φυσικής βίας (χτυπήματα, τσιμπήματα, δαγκωνιές, σπρωξίματα)
  • Λεκτικός: χρησιμοποίηση υβριστικών ή περιπαικτικών εκφράσεων, απειλών και εκβιασμού (πειράγματα, παρατσούκλια, κοροϊδία, διακρίσεις, ντροπιαστικά σχόλια)
  • Έμμεσος ή Κοινωνικός: εσκεμμένος ή συχνός αποκλεισμός μαθητών από κοινωνικές δραστηριότητες, κοινωνική απομόνωση, διάδοση κακοηθών και ψευδών φημών, επιδιωκόμενη απομάκρυνση των φίλων, κλοπές ή ζημιές στα προσωπικά αντικείμενα του θύματος
  • Ρατσιστικός: υβριστικές ή περιπαικτικές εκφράσεις για τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία, την ταυτότητα αναπηρίας, τη σεξουαλική ταυτότητα του θύματος
  • Σεξουαλικός
  • Έμφυλος και  ομοφοβικός
  • Η «εξέλιξη» του παραδοσιακού εκφοβισμού είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός (internet bullying/online bullying) ή κυβερνοεκφοβισμός (cyberbullying), ο οποίος αφορά σε οποιαδήποτε πράξη εκφοβισμού, ψυχολογικής κακοποίησης, επιθετικότητας, απειλής, ταπείνωσης, παρενόχλησης, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράςπου πραγματοποιείται μέσω του διαδικτύου, κινητών τηλεφώνων ή άλλων ψηφιακών τεχνολογιών και η οποία επαναλαμβάνεται σε βάθος χρόνου, ανά τακτά ή άτακτα χρονικά διαστήματα.

Έκανε εκτενή αναφορά στον  σχολικό εκφοβισμό αναλύοντας ότι  είναι ένα φαινόμενο εσκεμμένης, απρόκλητης, συστηματικής και επαναλαμβανόμενης άσκησης βίας και επιθετικής συμπεριφοράς μεταξύ μαθητών.

Στόχος της ενημέρωσης ήταν:

Η πρόληψη και αντιμετώπιση της εκδήλωσης βίας και εκφοβισμού που ασκείται είτε στις σχολικές μονάδες είτε σε άλλους χώρους.

  • Η ευαισθητοποίηση των μαθητών και των γονέων.
  • Η επαγρύπνηση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας για την έγκαιρη παρέμβαση.
  • Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του σχολείου.

ΩΣΤΕ

  • Να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων. Να αποτραπούν οι αρνητικές της συνέπειες στις διαπροσωπικές σχέσεις και να μάθουν τα παιδιά να συνυπάρχουν και με άλλα άτομα διαφορετικά από αυτά.
ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΧΩΡΟ (4)